“Bij SNPS heb je de keuze ‘behouden’, ‘neutraal’ of ‘actief’ je pensioengeld te beleggen”

Robbert

“Als je iets wilt veranderen moet je daar onderdeel van zijn”

Robbert (34) heeft als leader Turnarounds echt een topbaan, waar hij zijn passie voor techniek en duurzaamheid kan combineren. Hoewel hij bij Shell niet veel verder dan vier jaar vooruitkijkt, denkt hij toch ook al na over zijn verre toekomst. “Het is de jonge generatie die het langst de kosten voor het pensioen moet dragen.”

“Turnarounds is een heel bijzondere wereld. Het is bizar hoeveel mensen daar tegelijkertijd aan het werk zijn. Toen ik in 2017 voor het eerst als trainee op de raffinaderij kwam en duizenden mensen als een mierenkolonie de kantine uit zag lopen, was ik echt overdonderd. Vijf jaar later ben ik zelf verantwoordelijk om dat in goede banen te leiden.

Duurzaamheid is iets wat heel erg leeft op de werkvloer. Als je iets wilt veranderen, moet je daar onderdeel van zijn, niet over praten. Ik geloof dat Shell een leidende rol heeft in de energietransitie. Zo zijn we bezig met de bouw van een fabriek voor de productie van biobrandstof. En wordt er gewerkt aan een ondergrondse opslag van CO2, zodat zo min mogelijk uitstoot vrijkomt. 

“Een variabel pensioen (CVP) kan op de lange termijn meer opleveren”

Ik denk nog lang voor Shell te werken. Het is leuk werk, ik word gewaardeerd en heb ontzettend leuke collega’s. En ik vind het mooi dat je de kans krijgt elke vier jaar een andere rol te vertegenwoordigen.

Of ik al nadenk over mijn pensioen? Dat duurt nog wel even. Toch ben ik daar al bewust mee bezig. Pensioen is iets wat ooit vanzelfsprekend was. Nu vraag ik me af of het huidige systeem wel houdbaar is. Daar maak ik me best zorgen over. 

Pensioen blijft natuurlijk een saai onderwerp, maar Shell doet zijn best er wat van te maken. Zo geven ze je de keuze ‘behouden’, ‘neutraal of ‘actief’ je pensioengeld te beleggen, en ontvang je maandelijks updates. Ik heb daarnaast ook nog aandelen in Shell, in de hoop dat dit voldoende dividend oplevert en ik eerder kan stoppen met werken.”