“Aandelenkoersen in IT- en energiesectoren presteren het best”

Het verhaal achter de cijfers

2021 stond zowel in het teken van oplopende inflatie en stijgende aandelenbeurzen als toenemende (lange) rentes in de eurozone. Analyse in 7 punten:

01
Hortend en stotend

2021 komt na het coronajaar 2020 hortend en stotend op gang door nieuwe coronavarianten. Ook andere hordes moeten worden genomen. Denk aan het gebrek aan microchips en personeel en stagnerende logistieke ketens.

02
Records en haperende rendementen

Toch krabbelt de wereldeconomie op en scoren aandelenmarkten records, terwijl obligaties door de oplopende rente in zowel ontwikkelde, als opkomende landen maar matig renderen. Zelfs aandelen op grondstoffen en vastgoed doen het veel beter dan staatsobligaties.

03
Ontwikkelde versus Opkomende landen

Bij de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen, presteren de Amerikaanse aandelen het best. Zoals Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet. Daarentegen blijft het rendement op aandelen in een aantal opkomende markten sterk achter. Vooral Chinese aandelen doen het, als gevolg van een te sterke overheidsregulering en de crisis in de Chinese vastgoedmarkt, slecht met een min van maar liefst 21%.

“Bij de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen, presteren de Amerikaanse aandelen het best”
04
IT en Energiesector het best presterend

Opvallend in 2021 is verder dat aandelenkoersen in IT- en energiesectoren het best presteren dankzij een verdubbeling van de olieprijs en een versnelde digitalisering van de samenleving door corona.

05
Plus 14,7% Life Cycle Rendement

De sterke prestaties van aandelen wereldwijd zien we terug in de beleggingsontwikkelingen van Shell Nederland Pensioenfonds Stichting (SNPS). Zo scoort de Life Cycle portefeuille Rendement – dat voor 70% is samengesteld uit aandelen – een plus van 14,7%. Dat is 1,5% meer dan de benchmark.

06
Rente en Matching minder goed

Als gevolg van de oplopende rentes scoren de Life Cycle portefeuilles Rente en Matching minder goed. Bij de portefeuille Rente behaalt SNPS een rendement van 0,8% en bij de portefeuille Matching – die veel rentegevoeliger is - een min van 8%. Vorig jaar, toen de rente laag bleef, was het beeld juist omgekeerd. Toen werd met Matching nog een plus van bijna 10% gescoord.

"We gaan nu 90 miljoen euro direct in de groene economie investeren"
07
Pensioenen verhoogd

SNPS belegt ook voor deelnemers die hebben gekozen voor het Collectief Variabel Pensioen (CVP). Deze beleggingsportefeuilles CVP bruto en CVP netto scoren weliswaar 2% negatief, maar het effect ervan op het pensioenkapitaal is verwaarloosbaar, omdat de winsten en verliezen bij CVP over vijf jaar worden verdeeld. Zo kunnen de pensioenen dit jaar worden verhoogd met zo’n 1 tot 2%.

08
Direct beleggen

Mooi is daarbij, dat we in 2021, in de CVP-portefeuilles, zijn gestart met beleggingen in Nederlandse hypotheken. Ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen, ESG, is veel gebeurd. Zo gaan we nu 90 miljoen euro direct in de groene economie investeren, waardoor we beter kunnen sturen op ESG en valutarisico’s.