Karin Wekema
Effectieve en inspirerende communicatie richting de deelnemers is voor SNPS een cruciaal instrument, vertelt Karin Wekema, communicatieadviseur van Achmea Pensioenservices.
“Bij Achmea Pensioenservices doen wij niet alleen de pensioenadministratie voor verschillende pensioenfondsen, we geven ze ook communicatie-advies. Ik doe dat voor de ondernemingspensioenfondsen van Shell en Ahold Delhaize. De deelnemers van SNPS hebben meer interesse voor hun pensioen dan gemiddeld genomen, vooral als het gaat om de beleggingen en de resultaten daarvan. Ik merk dat deelnemers ervan uitgaan dat hun werkgever Shell het allemaal wel goed regelt. Hun vertrouwen in SNPS is dan ook erg groot: gaven ze op dit punt in 2020 nog het rapportcijfer 8,5; in 2021 was dat maar liefst een 8,6. Dat is echt hoog, vergeleken met andere pensioenfondsen. Toch moeten we er veel energie in steken om dat bewustzijn te behouden.”
Zo helder mogelijk informeren
“Bewustzijn is dan ook niet voor niets een van de drie communicatiepijlers in het communicatiebeleid, dat we in nauw overleg met SNPS-communicatiemanager Debby van der Voort vormgeven en uitvoeren. Een andere pijler is ‘transparantie’: we willen deelnemers zo helder mogelijk informeren over de regeling van Shell en hoe hun pensioen werkt. Belangrijk is dat deelnemers in staat zijn om waar nodig zelf keuzes te maken over hun pensioen. Onze derde communicatiepijler is ‘perspectief’: we willen deelnemers optimaal inzicht geven in de resultaten van SNPS en in de vorderingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen.”
Blijf inspireren
“We hebben vorig jaar de homepage van de SNPS-website visueel aantrekkelijker en overzichtelijker gemaakt. Met nieuwe pagina’s als ‘Grip op je pensioen’, met infographics en een video. Dat waarderen de deelnemers, zo bleek uit een online poll. Sowieso checken we regelmatig wat deelnemers van onze communicatie vinden. Denk aan nabelacties, enquêtes en online polls. Neem het moment voor deelnemers dat ze op hun 58ste moeten kiezen voor een vast of variabel pensioen: we gaven online al veel uitleg over het variabel pensioen maar gaan nu ook meer informeren over het vaste pensioen. Wat zijn de verschillen? De voor- en nadelen? We gaan in 2022 voor de CVP-portefeuilles nog meer learning modules aanbieden, denk aan filmpjes, testvragen via de mail en webinars.
Het leuke van Shell vind ik dat ze heel innovatief zijn en wat betreft SNPS echt openstaan voor een andere aanpak of nieuwe vormen van communicatie. Als je telkens dezelfde weg bewandelt, haken mensen af. Het is belangrijk om steeds nieuwe communicatiemanieren te vinden om mensen te inspireren om bewust met hun pensioen bezig te zijn.”
Wendy Brugman-Keulers
Als er iemand is die weet wat er leeft onder de deelnemers van Shell Pensioen, dan is het Wendy Brugman-Keulers. Deze Pension Plan & Communication Advisor bij Shell Pensioen beantwoordt vragen van deelnemers, geeft uitleg, schetst pensioenkeuzes.
“Ik werk als schakel tussen de HR-afdeling van Shell en de pensioenadministratie van onze partner Achmea Pensioenservices. Als er veranderingen zijn in het pensioenreglement, of er komen wettelijke wijzigingen, dan kan dat impact hebben op de pensioenuitkeringen en -aanspraken van onze deelnemers. Indien nodig, passen we de pensioenadministratie aan."
Uitleg over pensioenregeling
"Vanuit mijn rol als communicatieadviseur houd ik me ook bezig met hoe wij de wettelijk verplichte communicatie vanuit de werkgever moeten inkleden. In aanvulling daarop doen we onder andere webinars en presentaties. Vóór corona ging ik bijvoorbeeld naar Pernis om werknemers op de werkvloer uitleg te geven over hun pensioenregeling. En over de keuzes die ze kunnen maken. Zoals de mogelijkheid van vervroegd pensioen. Daarnaast gaat het vaak over wat het betekent als je op je 58ste kiest voor een Collectief Variabel Pensioen (CVP). Maar ik krijg ook vragen van jonge of nieuwe collega’s, die een van de drie risicoprofielen moeten kiezen. Een belangrijk besluit, want het bepaalt uiteindelijk de mogelijke uitkomst van je pensioenopbouw. Daarom vinden we het heel belangrijk dat we over dergelijke keuzes de deelnemers zo goed mogelijk informeren. Zodat ze een bewuste keuze kunnen maken.”
Zekerheid en rust
“Toen corona uitbrak en de beurzen wereldwijd hard omlaaggingen, kregen we wel wat vragen over de gevolgen voor het pensioen. Zou het allemaal wat minder worden? De meerderheid van de deelnemers heeft nou eenmaal voor een variabele regeling gekozen. Maar het fijne is dat we via het CVP de beleggingsrendementen uitsmeren over een termijn van vijf jaar, wat de schommelingen dempt. Mede daardoor konden deelnemers in de afgelopen vijf jaar vier keer een plus bijschrijven, zelfs in het coronajaar. Alleen in het tweede jaar was er een kleine min. Ik merk dat dat onze deelnemers zekerheid en rust geeft. Lig je ’s nachts toch wel eens wakker van dalende beurskoersen? Dan kun je voor een vast pensioen kiezen. We richten de communicatie zo in dat we de deelnemers zo goed mogelijk begeleiden.”
Nicole van der Toorn
Vooralsnog is Nicole van der Toorn de enige vrouw in het SNPS-bestuur, maar dat gaat zeker veranderen, vertelt ze. Naast haar werk als Indirect Tax Lead Global Customs & Excise is ze sinds 2016 niet-uitvoerend bestuurder bij SNPS. Nicole focust zich (namens de werknemers) op ESG, Communicatie en Governance & Geschiktheid.
“Toen ik in 2013 bij Shell ging werken, vond ik het belangrijk om me zo breed mogelijk te ontwikkelen. Dus toen ik werd gevraagd voor het Verantwoordingsorgaan van SNPS, dat destijds net was opgericht, zei ik direct ja. Al was ik best jong, 31, om me met pensioenen bezig te houden. Maar het onderwerp is absoluut niet saai! Dus toen ik in 2016 werd gevraagd voor mijn huidige rol binnen SNPS, zei ik opnieuw ja.
Met ESG, Communicatie en Governance & Geschiktheid heb ik boeiende onderwerpen in mijn portefeuille. Zo hebben we in 2021 weer stappen gezet op het punt van diversiteit, al ben ik nog steeds de enige vrouw in het bestuur… maar we hebben nu op papier gezet dat we streven naar minimaal twee vrouwelijke bestuurders.”
Denk goed na over beleggingsprofiel
“Naast bestuurder ben ik zelf ook deelnemer in SNPS. Ik heb er lang over nagedacht welk beleggingsprofiel het beste bij mij past. Ik ben nog relatief jong, daarom heb ik gekozen voor een offensief profiel. Omdat ik nog zoveel jaren voor de boeg heb voor ik met pensioen ga, is dat de beste keus. Zo’n zeventig procent van de deelnemers van SNPS heeft gekozen voor een neutraal profiel. Gezien de populatie van SNPS, waaronder een behoorlijke groep relatief jonge mensen, zou je verwachten dat meer deelnemers voor een offensief profiel zouden kiezen. Ik zou het mooi vinden als alle werknemers goed over deze profielkeuze nadenken, want het is echt van groot belang voor de uiteindelijke hoogte van je pensioenuitkering.”